Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Εδώ… Στρασβούργο!

Φέτος ήταν η χρονιά μας να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα, στο μαθητικό Ευρωκοινοβούλιο, στα πλαίσια του προγράμματος Euroscola, όπου συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τριάντα Κομοτηναίοι μαθητές (ανάμεσά τους δώδεκα από το σχολείο μας!) κέρδισαν, μέσω διαγωνισμού γραπτής έκθεσης, μια πρόσκαιρη θέση στα έδρανα των Ευρωπαίων βουλευτών.



Η αναχώρηση (5:00 το πρωί παρακαλώ!) έγινε την Τετάρτη 8/11. Η επόμενη μέρα ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί, αφού πρώτα δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους διοικητικούς υπαλλήλους, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τις δικές μας απορίες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν παραπάνω από ενεργή. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε πολυεθνικές επιτροπές ανάλογα με το θέμα που πραγματεύονταν οι εργασίες μας, όπου συζητήσαμε και συνεργαστήκαμε για να εκδώσουμε τις δικές μας προτάσεις. Δυναμική συμμετοχή είχαμε και σε αυτή τη φάση του προγράμματος, καθώς Έλληνες μαθητές κατέλαβαν θέσεις προέδρου και γραμματέα στις επιτροπές τους. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη συμβολή του ΦΟ-ΒΕ-ΡΟΥ Γιάννη Δαλακάκη, που μας έκανε περήφανους παρουσιάζοντας και διαφημίζοντας την πόλη μας σε όλη την Ευρώπη.

Στο τέλος της ημερίδας είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε και το Eurogame, παιχνίδι γνώσεων και συνεργασίας. Χωριστήκαμε σε ομάδες των τεσσάρων, διαφορετικής εθνικότητας, όπου και έπρεπε να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για να απαντήσουμε σε διάφορες ερωτήσεις, κάθε μία διατυπωμένη σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης. Καταφέραμε μάλιστα να φτάσουμε στον τελικό, καθώς είχαμε μέλη σε δύο από τις τέσσερις ομάδες του. Τελικά το έπαθλο μπορεί να μην το κερδίσαμε, αλλά το κενό αναπληρώθηκε λίγο αργότερα, αφού η κα Ζιώγα, φιλόλογος του σχολείου μας, κέρδισε βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό γνώσεων στον οποίο συμμετείχαν και συνοδοί καθηγητές!
Την επόμενη μέρα ξεναγηθήκαμε στην παραμυθένια πόλη του Στρασβούργου, όπου μαγευτήκαμε από τα παραδοσιακά κτήρια και το ποτάμι που διασχίζει κυκλικά τμήμα της πόλης, διαμορφώνοντάς το σε νησί. Την πόλη επίσης κοσμεί και ένας επιβλητικός καθεδρικός ναός, σήμα κατατεθέν της αλσατικής πρωτεύουσας, χτισμένος από το 14ο αιώνα, τον οποίο καθημερινά επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Την υπόλοιπη μέρα ήμασταν ελεύθεροι να κάνουμε ατέλειωτες βόλτες στην αγορά της πόλης, όπου πολυκαταστήματα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Βέβαια για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για την πόλη του Στρασβούργου, θα πρέπει να παραθέσουμε και κάποια ελαττώματα, όπως το ιδιαίτερο φαγητό (π.χ. ωμά λαχανικά και πατάτες, κομπόστες ανανά για επιδόρπιο…), αλλά και την εμμονή των κατοίκων να μη μιλάνε τίποτε άλλο εκτός από Γαλλικά.
Και όπως όλα τα ωραία που δυστυχώς τελειώνουν γρήγορα, έτσι έλαβε τέλος και το ταξίδι μας. Να ‘μαστε λοιπόν τώρα, ένα μήνα μετά, έχοντας τις πιο όμορφες αναμνήσεις, καθώς ζήσαμε αξέχαστες στιγμές που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό μας για πολύ καιρό.
Και όσον αφορά εσάς:

  • Οι νεότεροι μην αφήνετε τέτοιες ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες
  • Οι υπόλοιποι, αν ποτέ βρεθείτε προς Γαλλία μεριά, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο Στρασβούργο! Εξάλλου τα πανεπιστήμια της πόλης είναι από τα πιο φημισμένα της Ευρώπης και υπάρχουν εκεί πολλοί Έλληνες φοιτητές. Α! Και ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν τελικά επιλέξετε το Στρασβούργο ως προορισμό σας… μακριά από το club SEVEN…για το καλό σας!
Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς καθηγητές: κ Τριανταφυλλίδη Αχιλλέα, κα Ζιώγα Ιωάννα, κα Μυστακίδου Σοφία, που όχι μόνο κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος, αλλά ανέχτηκαν και τριάντα τρελαμένους (και γκρινιάρηδες ίσως??) εφήβους.
Franz και Κατερίνα, αν και η εφημερίδα μας ίσως να μη φτάσει ως εσάς, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια και το κέφι σας… Θα σας θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη…


Λίνα Σιδερά – Μαρία Κουτσογιάννη


Δεν υπάρχουν σχόλια: