Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

“Φόρα πάντα Χαμόγελο”

Τη μάνα μου όταν ρώτησα πώς να ντυθώ ν’ αρέσω,
φόρα μου λέει χαμόγελο, έτσι να βγαίνεις έξω.

Με ό,τι ρούχο κι αν ντυθείς το γέλιο θα ταιριάζει
κι αν φεύγει η μόδα κι έρχεται, αυτό θα συναρπάζει.

Ό,τι κι αν φέρει η ζωή, στα χείλη σου μη σβήσει
αυτό τρανεύει τη χαρά στη λύπη δίνει λύση.

Δώρο αξιοπρόσεχτο είναι της Αφροδίτης
δείχνει τον άνθρωπο σωστό, χωρίς “σήκωμα μύτης”.

Μ’ αυτό εκπέμπεις ζεστασιά κι όχι με πανωφόρια
μ’ αυτό αστράφτεις λαμπερή κι από στολίδια χώρια.

Έχει το γέλιο δύναμη και θάματα να κάνει
πάγους σκορπά, μίση νικά και τις ψυχές τις γιάνει.

Κύμα ενέργειας θετικής, πολλές ανοίγει πόρτες
φέρνει το “εγώ” κοντά στο “εσύ”, στης ανθρωπιάς τις όχθες.

Ντύσου γλυκό χαμόγελο, τίποτα δεν κοστίζει
πλούτος γι’ αυτόν που το φορά και σ’ όσους το χαρίζει.

Δε βρίσκεται στην αγορά, δε βρίσκεται στην τσέπη
μόνο από χείλη γελαστά ο τυχερός το δρέπει.

Φόρα το μη το σκέφτεσαι, έστω στη γη κι αν πέσει
κάπου θα δώσει τη χαρά και θα στην επιστρέψει.

Οκτώβριος 2007, Κωνσταντινίδου Εύη

Συνεχίζεται...!

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Την Παρασκευή 30/11/07 διεξηχθη ο τελικός του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ του νομού μεταξύ του 2ου και του 3ου Λυκείου. Το 2ο λύκειο, που είχε δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στο χώρο του μπάσκετ, ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά από περίπου 5 χρόνια.
Στην πρώτη περίοδο το παιχνίδι ήταν περισσότερο αναγνωριστικό με αποτέλεσμα στα πρώτα 4 λεπτά να έχουν επιτευχθεί μόλις τρία καλάθια και σκορ 4- 2 υπέρ του 3ου λυκείου. Στη συνέχεια το 3ο λύκειο ήταν ελαφρώς καλύτερο δημιουργώντας στο τέλος της περιόδου μια διαφορά 7 πόντων, μ’ ένα απίθανο καλάθι ενός παίκτη του 3ου λυκείου με το τέλος της περιόδου. Η τελευταία επίθεση βρισκόταν στα χέρια των παικτών του 2ου λυκείου χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν και ο παίκτης του 3ου λυκείου Πελτέκης
Δημήτρης πήρε το αμυντικό ριμπάουντ και στα 4 δευτερόλεπτα πέταξε την μπάλα από το ένα καλάθι στο άλλο πετυχαίνοντας ένα απίστευτο καλάθι δημιουργώντας το 15-8 της 1ης περιόδου υπέρ του 3ου λυκείου.

Στη δεύτερη περίοδο το 2ο λύκειο ήταν σαφώς καλύτερο και με πολύ καλή άμυνα, σωστό μπάσκετ και ορθή σκέψη στην επίθεση, πέτυχε 11 πόντους και δέχθηκε μόλις 5, με σκορ ημιχρόνου 20- 19.

Η Τρίτη περίοδος ήταν η πιο φτωχή από άποψη πόντων καθώς μπήκαν μόλις 11 πόντοι, 3 για το 2ο λύκειο και 8 για το 3ο.Οι πόντοι του 2ου λυκείου ήρθαν όλοι από βολές. Σ’ αυτό το σημείο και για την εξέλιξη του παιχνιδιού καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κούραση, η έλλειψη ψυχραιμίας και καθαρού μυαλού. Επίσης, σημαντικός παράγοντας ήταν και η κακή διαχείριση του υλικού της ομάδας γιατί έπαιξαν μόλις 7 από τους 11 παίκτες και ο έβδομος μόλις 40 δευτερόλεπτά στο τέλος του παιχνιδιού ενώ από το άλλο σχολείο έπαιξαν οι 9 από τους 12 παίκτες. Το 2ο λύκειο είχε μια απουσία εξαιτίας της ίωσης που είχε ο Αγγελακάκης Βασίλης.

Στη τέταρτη και τελευταία περίοδο οι παίκτες του 2ου λυκείου κατέθεσαν όλες τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις που τους είχαν απομείνει μειώνοντας στους 4, 30- 26.Παρ’ όλα αυτά στο νευραλγικό τομέα των ριμπάουντ το αντίπαλο σχολείο νίκησε κατά κράτος παίρνοντας συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ έχοντας δεύτερες και τρίτες επιθέσεις με αποτέλεσμα τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Επιπλέον στο κρίσιμο αυτό σημείο, το 3ο λύκειο με το Θωμά Αντωνιάδη πέτυχε δύο διαδοχικά σουτ τριών πόντων «σκοτώνοντας» τη ψυχολογία των παικτών του 2ου λυκείου και ουσιαστικά σφραγίζοντας την πρώτη απώλεια του τίτλου από το 2ο λύκειο μετά από πολλά χρόνια και την πρώτη κατάκτηση του, από το 3ο λύκειο μετά από ,επίσης, πολλά χρόνια.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του κόσμου που έδωσε δυναμικό παρόν και υποστήριξε τις προσπάθειες των παικτών του κάθε σχολείου που υποστήριζε.

Άλλη μια παράμετρος του παιχνιδιού ήταν και η διαιτησία που ευνόησε το 3ο λύκειο χωρίς όμως να αλλοιώσει το αποτέλεσμα αφού το αντίπαλο σχολείο ήταν καλύτερο και δίκαια επικράτησε του τελικού.

Συνθέσεις ομάδων
ΔΕΎΤΕΡΟ ΛΥΚΕΙΟ
1.Χατζηαποστόλου Τόλης
2.Αραμπατζής Ιορδάνης
3.Αλέξης Κουτσογιάννης
4.Χατζημεμετογλού Σαδηκ
5.Μουράτ Μουράτ
6.Φάμελος Άγγελος
7.Χονδρόπουλος Κώστας
8.Δρίνης Αλέξης
9.Λεοντίδης Γιώργος
10.Μπαγιαζίδης Θανάσης
11.Αγγελακάκης Βασίλης
12.Κουτσογιάννης Κώστας

ΤΡΙΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
1.Πελτέκης Δημήτρης
2.Παπαδόπουλος Μπάμπης
3.Αντωνιάδης Θωμάς
4.Μπακιρτζής Κυριάκος
5.Ζαχόπουλος Αποστόλης
6.Κυράζογλου Νάσος
7.Ευσταθάκης Νίκος
8.Νικολαίδης Γιώργος
9.Παρασκευάς Δημήτρης
10.Στεργιανίδης Περικλής
11.Σωτηρακόπουλος Παύλος
12.Αραμπατζόγλου Χρήστος



ΥΓ: Η ομάδα μπάσκετ ευχαριστεί θερμά τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο και υποστήριξε τις προσπάθειες της.

Ιορδάνης Αραμπατζής

Συνεχίζεται...!

Μιλώντας για την επταήμερη

Πριν ξεκινήσω να γράψω το οτιδήποτε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το σκοπό του συγκεκριμένου άρθρου: δεν πρόκειται για κάποιο είδος δημοσκόπησης ούτε επιδιώκει να καταλήξει στο τι είναι σωστό ή λάθος. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για την πολυπόθητη για τους τελειόφοιτους μαθητές εκδρομή. Σίγουρα οι απόψεις για το θέμα της εφταήμερης εκδρομής δεν είναι μόνο αυτές. Ίσως ανάμεσα τους βρείτε κάποια που σας εκφράζει ίσως και όχι. Πρόθεση μου ήταν να παρουσιαστούν όσο το δυνατό περισσότερες διαφορετικές απόψεις ατόμων ,οι οποίοι αντιπροσωπεύουν έναν ευρύτερο κύκλο μαθητών όπως για παράδειγμα οι εκλεγμένοι μαθητές των μαθητικών κοινοτήτων.
Και για να ξεκινήσουμε ιεραρχικά, ιδού η άποψη του διευθυντή του σχολείου μας κ.Ιωαννίδη: « Η Ρόδος ίσως δεν πρέπει να προτιμηθεί φέτος από τους μαθητές διότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκοπός. Οι μαθητές επισκεπτόμενοι την Ρόδο γνωρίζουν απλώς την προσφερόμενη ‘φθηνή’ διασκέδαση.» . Συνεχίζει προτείνοντας στους μαθητές να επιλέξουν ως προορισμό κάποια περιοχή της Ελλάδας, όπως είναι η Επίδαυρος ή κάποια άλλη περιοχή με αναγνωρισμένη αρχαιολογική αξία όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες θα οργανωθούν με συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Υποστηρίζει ότι η επιλογή του εκδρομικού μας προορισμού πρέπει να προκύψει από τη συνεργασία διεύθυνσης, μαθητών και δεκαπενταμελούς ενώ επισημαίνει την απροθυμία του Συλλόγου Καθηγητών να συνοδεύσουν τους μαθητές για ακόμη μια φορά στο νησί της Ρόδου.
Η φιλόλογος κ.Τάγια έχοντας πρόσφατη την εμπειρία της εφταήμερης , καθώς πέρυσι ήταν μια από τους συνοδούς καθηγητές, δηλώνει: « Η υπάρχουσα αντίληψη για την εφταήμερη εκδρομή πρέπει να αλλάξει. Οι εκδρομές έχουν μετατραπεί σε μέσο εκτόνωσης της έντασης των μαθητών που τους οδηγεί στην κατάχρηση. Επίσης, η μορφή που έχει αποκτήσει η εφταήμερη δεν βοηθά στην σύσφιξη των φιλικών σχέσεων των μαθητών, που είναι και μια από τις επιδιώξεις της»
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς Γ.Ελευθεριάδης προτείνει το νησί της Ρόδου γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «έχει ωραία κλαμπάκια αλλά και αρχαιολογικά μνημεία». Πιστεύει ότι ο προορισμός της εφταήμερης εκδρομής πρέπει να αποφασιστεί αποκλειστικά από το δεκαπενταμελές συμβούλιο.
Αντίθετα, η Λυκίδου Μέλανι, πρώτη σε ψήφους στις εκλογές του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η εκδρομή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ψηφοφορίας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές της τρίτης τάξης. Η ίδια προτιμά το εσωτερικό καθώς πιστεύει ότι « Σ’ αυτή την εκδρομή μπορούμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί την τελευταία αυτή χρονιά στο σχολείο και να τη θυμόμαστε ως κάτι το ευχάριστο ».
Το εσωτερικό προτιμούν και άλλοι μαθητές για διαφορετικούς λόγους, όπως η Κ.Κυρίδου η οποία μας δηλώνει αυθόρμητα: «δεν έχω ταξιδέψει ακόμα στην Ελλάδα στο εξωτερικό θα πάω; Στην Ελλάδα θα διασκεδάσουμε περισσότερο.» Συμπληρώνει η Ν.Τσακιράκη «στο εξωτερικό δεν έχει νυχτερινή ζωή όπως τη θέλουμε εμείς.»
Ο Γ. Δημητριάδης ,επίσης μέλος του δεκαπενταμελούς, προτείνει το εξωτερικό. Δηλώνει στη 2ο λογία: « Οι εκδρομές στο εσωτερικό γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές π.χ στη Ρόδο όπου υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Θα πρέπει με ψηφοφορία οι μαθητές να αποφασίσουν αν επιθυμούν εσωτερικό ή εξωτερικό και στη συνέχεια το δεκαπενταμελές να αποφασίσει την περιοχή».
Η ιδέα του εξωτερικόυ έχει και άλλους οπαδούς όπως τις μαθήτριες Ε.Κυριαζή και Ε.Τακά οι οποίες δίνουν την δική τους οπτική: «στο εξωτερικό θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε ,εκτός από την ξένη κουλτούρα και τον πολιτισμό, και έναν διαφορετικό τρόπο διασκέδασης .» «στην Ελλάδα οι εκδρομές έχουν χάσει τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα και επιπλέον δεν διασκεδάζουν όλοι οι μαθητές με τον ίδιο τρόπο. Το προτιμότερο θα ήταν να πάμε κάπου όπου όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να διασκεδάσουμε με τον τρόπο που μας αρέσει .» προσθέτει η Ε.Δελτσίδου.
Υπέρ της ιδέας του εξωτερικού είναι και ο Χασάν Φουρκάν, μέλος του δεκαπενταμελούς ο οποίος όμως προσθέτει «θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία και αν οι περισσότεροι μαθητές επιθυμούν την Ρόδο ή κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας τελικά να πάμε εκεί.»
Στους διαδρόμους ακούω και ουδέτερες απόψεις. «είτε εσωτερικό είτε εσωτερικό το ίδιο δεν είναι ; σημασία έχει να περάσουμε καλά.» λέει στη 2ο λογία η Ε.Κωνσταντινίδου.
Μήπως όντως μας απασχολεί υπερβολικά το μέρος της εκδρομής; Άλλωστε η περιοχή είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις αναμνήσεις ή οι άνθρωποι; Από την περιοχή εξαρτάται η πολυαναφερόμενη διασκέδαση;
Τα συμπεράσματα δικά σας. Ίσως πάμε εδώ, ίσως πάμε εκεί ή και παραπέρα, ίσως ήδη πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ποιος ξέρει; Προς το παρόν κλείνω τα μάτια και λυποθυμώ…….

Χρύσα Ράπτη

Συνεχίζεται...!

Κριτικές ... Κινηματογράφου

EL GRECO

O El Greco είναι μια αριστουργηματική ευρωπαϊκή συμπαραγωγή ( Ελλάδας - Ισπανίας - Ιταλίας - Αγγλίας) που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου , που έμεινε γνωστός ως “El Greco” , “Ο Έλληνας”.
Το σενάριο εκτυλίσσεται στην Κρήτη, την Ιταλία και την Ισπανία , όπου έζησε ο “El Greco”. Αρχικά περιγράφεται η πρώιμη περίοδος της ζωής και της τέχνης του στην Κρήτη την περίοδο της Βενετοκρατίας και των αγώνων των Κρητικών. Έπειτα, παρουσιάζεται η ζωή του στην Ιταλία-πολιτιστικό κέντρο της εποχής του- όπου πήγε με την προτροπή του πατέρα του για να βελτιώσει την τέχνη του , μαθητεύοντας κοντά στο Τιτσιάνο. Τέλος βλέπουμε τη ζωή του ζωγράφου στην Ισπανία, που ήταν ένας νέος κόσμος που ενέπνευσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και απογείωσε την τέχνη του, χαρίζοντας του φήμη, φίλους και οικογένεια . Εδώ βλέπουμε και την αντιπαράθεση του με την Ιερά Εξέταση , που καταδίκαζε ανθρώπους σε καύση στην πυρά , με γελοίες αφορμές , για να κάνει αισθητή τη δύναμη της.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αφήγηση flashback από τον πρωταγωνιστή σε συνδυασμό με τις καθ’ αυτό σκηνές,
Η σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή ήταν πραγματικά εξαιρετική. Ο σκηνοθέτης έστησε με τον κατάλληλο τρόπο τους ηθοποιούς και έμεινε μια ζωντανή εικόνα του El Greco ως προσωπικότητας αλλά και της ζωής του και των γεγονότων που τη σημάδεψαν . Αποδόθηκε με τον καλύτερο τρόπο το έργο του , ο κοινωνικός χαρακτήρας του και η επιρροή του στον κόσμο. Προβλήθηκε το κύριο στοιχείο της τεχνοτροπίας του , που είναι η κυριαρχία του φωτός που πολεμά το σκοτάδι και η απεικόνιση των ανθρώπων ως αγίων για να προβληθεί “το θεϊκό που ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του” .
Οι ηθοποιοί στήριξαν αξιόλογα τη σύλληψη του σκηνοθέτη και απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους , προκαλώντας έντονα συναισθήματα. Ιδιαίτερα η ερμηνεία του Βρετανού πρωταγωνιστή Nick Ashdon (Royal Academy of Dramatic Art-London) ήταν συγκλονιστική. Απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την προσωπικότητα του μεγάλου καλλιτέχνη –το κρητικό και καλλιτεχνικό του ταπεραμέντο, τη φιλοπατρία και το αγωνιστικό του πνεύμα. Έτσι παρ’ όλο που δεν πολέμησε στους επαναστατικούς αγώνες της πατρίδας του, έκανε τη δική του επανάσταση , την “επανάσταση του φωτός εναντίον του σκοταδιού” και με όπλο την τέχνη του αγωνίστηκε εναντίον της αδικίας της εποχής. Αξιόλογες ήταν και οι ερμηνείες των υπόλοιπων Ελλήνων και ξένων ηθοποιών όπως του Juan Diego Botto στο ρόλο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, του Λάκη Λαζόπουλου ως προστάτη φίλου και σκιάς του El Greco, της Δήμητρας Ματσούκα και του αείμνηστου Σωτήρη Μουστάκα που έδωσε στο ρόλο του Τιτσιάνο τη δική του σφραγίδα.
Τα πλάνα και η φωτογραφία αποτύπωναν το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής με ρεαλιστικό τρόπο. Τα σκηνικά μας ταξιδεύουν στην Κρήτη της Βενετοκρατίας , την Ιταλία της Αναγέννησης , που ως καλλιτεχνικό κέντρο μάζευε καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο(χαρακτηριστική είναι η εικόνα του εργαστηρίου του Τιτσιάνο) και την Ισπανία του Μεσαίωνα , όπου κυριαρχούσε κλίμα τρόμου λόγω των ακροτήτων και θηριοδιών των ιεροεξεταστών. Χαρακτηριστικές σκηνές του κλίματος αυτού της βαρβαρότητας που επικρατούσε στην Ισπανία ήταν η καύση στην πυρά και η διαδικασία απολογίας στην Ιερά Εξέταση , που περνά βαθειά μηνύματα στο κοινό…”Μόνο το φως μπορεί να νικήσει το σκοτάδι” .
Τα κοστούμια ήταν καλαίσθητα και αντιπροσωπευτικά της εποχής και των κοινωνιών. Εντυπωσιακά ευρωπαϊκά ιταλικά και ισπανικά αναγεννησιακά φορέματα, κρητικές παραδοσιακές φορεσιές και η μεγαλοπρεπής στολή του Μεγάλου Ιεροεξεταστή που αναδείκνυε τη δύναμη του.
Εξαιρετική ήταν η μουσική επένδυση (του Βαγγέλη Παπαθανασίου) με παραδοσιακή κρητική μουσική –εμφανίζεται και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων – και οι κρητικοί χοροί –και ο εντυπωσιακός χορός του πρωταγωνιστή- κλέβουν την παράσταση. Υπάρχει επίσης ιταλική και ισπανική παραδοσιακή μουσική με τους αντίστοιχους χορούς της εποχής. Η μουσική υπόκρουση και τα ηχητικά εφέ διεγείρουν διάφορα συναισθήματα και εντείνουν το κλίμα της αγωνίας , υποβάλλοντας μας στο κατάλληλο κλίμα.
Η ταινία είναι πραγματικά αξιόλογη. Παρουσιάζει το μεγαλείο της τέχνης και της προσωπικότητας που επηρέασε τόσο πολύ τον κόσμο. Προβάλλει τις αξίες και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει και συγκινεί με τον αγώνα ενός θνητού ανθρώπου που μέσω του έργου του πέρασε στην αιωνιότητα! Οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές και φεύγοντας θα είστε γεμάτοι από εικόνες και όμορφα συναισθήματα και θα σας κινήσει το ενδιαφέρον για την τέχνη.

Ειρήνη Κυριαζή, Γ3

Συνεχίζεται...!

Περί..."άρτου και θεαμάτων"

Και ενώ όλοι θεωρούσαμε τις σχολικές γιορτές στα πλαίσια των εθνικών επετείων μια τυπικά επαναλαμβανόμενη και βαρετή διαδικασία, που αναγκαστικά μας καθήλωνε για μία –τουλάχιστο- ώρα στις άβολες καρέκλες του σχολείου ξαφνικά τα δεδομένα άλλαξαν. Τη φετινή χρονιά οι καθηγητές αποφάσισαν να δώσουν μια πιο καλλιτεχνική, δημιουργική αλλά κυρίως εύθυμη χροιά στις γιορτές.
Έτσι, οι γιορτές τόσο της 28ης Οκτωβρίου όσο και της 17ης Νοέμβρη περιελάμβαναν προσεκτικά επιλεγμένα ποιήματα, περιεκτικές ιστορικές αφηγήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Βέβαια για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα-δίκαια- έκλεψε η σχολική χορωδία[Γκατζίδης Θανάσης, Γκίκα Φωτεινή, Δελτσίδου Έλενα, Καρυώτου Νατάσα, Χατηβλασίου Χρύσα] και ορχήστρα[Γκατζίδης Θανάσης(μπουζούκι), Ιωαννίδης Χρήστος(μπάσο),Κουκάκης Χρήστος(κιθάρα), Μασμανίδης Αλέξανδρος(αρμόνιο)].
Οι μαθητές ερμήνευσαν με αυτοπεποίθηση και με περίσσιο συναίσθημα δημιουργίες μεγάλων μουσουργών και στιχουργών, όπως «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Λεβέντης», «Το γελαστό παιδί» κ.α. Ωστόσο το πολύ καλό αυτό αποτέλεσμα δεν οφείλεται μόνο στο ταλέντο των παιδιών, αλλά εξίσου και στην μεγάλη προσπάθεια των υπεύθυνων καθηγητών(Α.Σταυρίδης,Ε.Τάγια,Ε.Χατζηγιαννάκη,Χ.Μαυρίδου) που με ζήλο και διαρκείς πρόβες κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και να κερδίσουν το αυθόρμητο χειροκρότημά τους.

Τσιρώζη Ματίνα Γ΄5

Συνεχίζεται...!

Deyterologia...On-Line

Το 2ο Λύκειο Κομοτηνής καινοτομεί για ακόμη μια φορά! Μετά από την πρωτοβουλία των υπεύθυνων καθηγητών Καραΐσκου, Καρακολίδη και Φωλιά, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή πληροφορικής Τσακιρούδη η σχολική μας εφημερίδα «Δευτερολογία» απέκτησε το δικό της blog. Τώρα βέβαια αν αυτή η είδηση δε σας κάνει καμιά ιδιαίτερη εντύπωση, τότε ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Blog-σύντμηση του αγγλικού όρου weblog- είναι ένας διαδικτυακός τόπος-ιστοσελίδα ή τμήμα ιστοσελίδας-όπου οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους, σχόλια για την επικαιρότητα, κάτι που τους έκανε εντύπωση ή ακόμη και τα συναισθήματά τους, δηλαδή κάτι σαν ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Ωστόσο το blog έχει αμφίδρομη λειτουργία, καθώς και άλλοι χρήστες μπορούν να το επισκεφθούν και να αντιπαραθέσουν τα δικά τους σχόλια, επισημάνσεις και παρατηρήσεις. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για ένα «ανοιχτό» forum- διαδικτυακός τόπος συναντήσεων-που μπορεί να έχει είτε προσωπικό χαρακτήρα είτε να αποτελεί λειτουργικό μέσο πραγματοποίησης συζητήσεων σε πιο γενικά θέματα.

Συγκεκριμένα το blog της «ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ» παρέχει στους επισκέπτες του τις εξής δυνατότητες:
• Ανάγνωση των θεμάτων της εφημερίδας που έχουν δημοσιευθεί, τα οποία προς δική σας διευκόλυνση είναι ομαδοποιημένα, ώστε να βρίσκεται εύκολα και άμεσα το θέμα που επιθυμείται!
• Δημοσίευση σχολιασμών πάνω στα αναρτημένα θέματα. Για να αναρτήσει κανείς ένα σχόλιο πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω πολύ απλή διαδικασία:

  1. Επιλογή θέματος από τις αναρτημένες ετικέτες
  2. Κλικ στο «Συνεχίζεται»
  3. Κλικ στο «Ανάρτηση Σχολίου»(βρίσκεται στο τέλος του κάθε θέματος)
  4. Πληκτρολόγηση του σχολίου σας
  5. Πληκτρολόγηση των λεκτικών χαρακτήρων που εμφανίζονται
  6. Επιλογή ταυτότητας, αν είστε blogger όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, αν όχι τότε μπορείτε είτε να δημοσιεύσετε ανώνυμα είτε με ψευδώνυμο το σχόλιό σας
  7. Κλικ στο «Δημοσιεύστε το σχόλιό σας»
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα σχόλιά σας δε δημοσιεύονται αυτόματα, αλλά πρώτα ελέγχεται το περιεχόμενό τους από τον υπεύθυνο του blog. Γι’ αυτό φροντίστε, αν θέλετε να δείτε το σχόλιό σας δημοσιευμένο, αυτό να μη περιέχει υβριστικές λέξεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

• Ανάγνωση ήδη δημοσιευμένων σχολίων
• Αποστολή κάποιου θέματος μέσω e-mail σε κάποιον φίλο σας
• Συμμετοχή σε δημοσκοπήσεις

Γι΄αυτό λοιπόν μη χάνετε καιρό…Πληκτρολογήστε ΤΩΡΑ “deyterologia.blogspot.com” και μπείτε στο νέο διαδικτυακό τόπο συνάντησης του 2ου Λυκείου!(Επιτέλους ένα μέρος που δεν υπάρχουν καθηγητές, μαθήματα και διαγωνίσματα…!)

Τσιρώζη Ματίνα Γ΄5

Συνεχίζεται...!