Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου προσήλθε στο σχολείο μας ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης και σε μια λαμπρή τελετή που διοργανώθηκε, θεμελίωσε το κλειστό γυμναστήριο και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τα οποία σε ένα περίπου χρόνο θα ανήκουν στις υποδομές του σχολείου μας. Παραβρέθηκαν όλες οι αρχές του τόπου, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας. Την εκδήλωση άνοιξε το καλωσόρισμα του Διευθυντή του Σχολείου μας, ενώ στη συνέχεια ακούσαμε τον Υπουργό Παιδείας να αναφέρεται στη σημασία του έργου τόσο για τους μαθητές του Σχολείου μας όσο και για όλους τους δημότες (Είπε επίσης ότι είχε τον Διευθυντή μας κ. Ιωαννίδη καθηγητή !!!).
Τρεις μέρες νωρίτερα επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης και μας έδωσε συνέντευξη, την οποία και σας παραθέτουμε:


ΜΑΘΗΤΕΣ: Σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Δήμου σχετικά με τις σχολικές υποδομές; ΚΟΤΣΑΚΗΣ : Ο Δήμος συντηρεί τις σχολικές υποδομές, ο κύριος φορέας που ανεγείρει σχολεία είναι η Νομαρχία με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας. Από τη στιγμή που ανεγερθεί ένα κτίριο, μετά περνάει στην αρμοδιότητα του Δήμου, ο οποίος το συντηρεί. Ορισμένες φορές, όμως, μας έρχονται έκτακτα κονδύλια, μας χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ), για να κάνουμε ορισμένες παρεμβάσεις άμεσες και επείγουσες, όπως στέγες και χώροι υγιεινής. (Σλλλουρπ… μια γουλιά καφέ από τον Δήμαρχο)

ΜΑΘΗΤΕΣ: Όσον αφορά το καινούργιο έργο, τι θα περιλαμβάνει; ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα παλαιό αίτημα των καθηγητών και του κ. Διευθυντή, να φτιάξουμε ένα νέο γυμναστήριο. Η έλλειψή του ήταν εμφανής. Σχεδόν όλα τα Λύκεια έχουνε κλειστούς χώρους, μόνο το δικό σας δεν είχε, οπότε με την πρώτη ευκαιρία το πρότεινα στον Υπουργό, ο Ο.Σ.Κ το χρηματοδότησε και με πολύ γρήγορες διαδικασίες ξεκίνησε. Θα περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα μπάσκετ, βόλεϋ και μια κερκίδα 450 θέσεων, αν δεν κάνω λάθος. Και φυσικά με βοηθητικούς χώρους, αποδυτήρια, γραφεία, ντουζ, χώρους για ΑΜΕΑ (Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες), οπότε θα το χρησιμοποιείτε και για γυμναστική και για παραστάσεις, αφού πρώτα στρώσετε ένα ειδικό υλικό. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η χρήση κλειστών χώρων και από τους μαθητές και από αθλητικούς συλλόγους το απόγευμα, όταν το σχολείο δεν λειτουργεί.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Σε πόσο χρόνο θα περατωθεί το έργο; ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο. Ο Ο.Σ.Κ είναι γενικά γρήγορος στις εργασίες που κάνει. Δεν ξέρω μόνο αν θα έχουμε κάποιες καθυστερήσεις λόγω αδειοδοτήσεων. Αν δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο κώλυμα, η καινούργια χρονιά θα σας βρει στο νέο γυμναστήριο, που θα είναι πολύ όμορφο. Είναι μια καινούργια γενιά γυμναστηρίων που κάνει ο Ο.Σ.Κ.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Εμάς δεν θα μας βρει, θα βρει τους επόμενους… ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Τρίτη Λυκείου είστε; Εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις. Κι ο γιος μου τέλειωσε αυτό το σχολείο και ξέρω τι σημαίνει η τελευταία χρονιά… Θα το χάσετε; Δεν πειράζει, θα το προλάβουν και οι νεότεροι. Θα μπορείτε να παίζετε μπάσκετ του χρόνου ως δημότες, αφού άλλωστε θα είστε και ακαδημαϊκοί πολίτες.

ΜΑΘΗΤΕΣ : Και από το Γυμνάσιο όταν φύγαμε και εκεί έγινε γυμναστήριο… ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Από το Τέταρτο φύγατε;

ΜΑΘΗΤΕΣ: Ναι. ΚΟΤΣΑΚΗΣ : Και εκεί το έργο τελειώνει, κοστίζει περίπου 1.000.000 ευρώ, του σχολείου σας, φυσικά, θα κοστίσει 2.100.000, θα είναι πολύ πιο μεγάλο. Το γυμναστήριο του 4ου θέλει ξύλινα δάπεδα και θα δοθεί φέτος σε χρήση.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Όσο για την ηχορύπανση; Ορισμένες αίθουσες είναι πολύ κοντά… ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν ηχορυπαίνουν όλες οι εργασίες, ορισμένες εργασίες θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Θα κάνετε υπομονή, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ούτως ή άλλως και μια οικοδομή να χτιζόταν δίπλα, θα υπήρχε πρόβλημα. Αφού τα σχολεία βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, η ηχορύπανση θα υπαρχει. Ειδικά τώρα που είναι κάτι πολύ σπουδαίο για το σχολείο σας, θα κάνετε υπομονή. Δεν γίνεται και διαφορετικά, δεν γίνεται οι εργασίες να γίνονται σε διαφορετικές ώρες.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Και κάτι τελευταίο. Έχουμε μια βιβλιοθήκη που δεν την χρησιμοποιούμε ως βιβλιοθήκη, αλλά ως αίθουσα… Θα θέλαμε τη γνώμη σας τι λύσεις μπορούμε να βρούμε. ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Αυτό λέγαμε με τον κ. Διευθυντή… Τώρα που θα’ ρθει εδώ ο Υπουργός για τη θεμελίωση μπορούμε να ζητήσουμε κάποια επέκταση αιθουσών. Γενικά, το πρόβλημα των σχολικών υποδομών είναι αρκετά σημαντικό. Πάντως, θα ήθελα να σας πω ότι σε σχέση με μεγάλες πόλεις εμείς είμαστε πολύ καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε τέλεια. Αυτό που προγραμματίζουμε, όμως ως Δήμος, είναι η ανέγερση ενός καινούργιου Λυκείου στην ανατολική πλευρά της πόλης, μια και έχουν συγκεντρωθεί όλα τα Λύκεια απ’ αυτήν την πλευρά, δημιουργώντας πρόβλημα κυκλοφοριακό, ιδίως το πρωί. Και το καλύτερο θα είναι αντί να δημιουργούνται αίθουσες σε υπάρχουσες δομές να δημιουργήσουμε καινούργιο σχολείο. Γιατί δεν μπορούμε συνέχεια να μεγαλώνουμε κάθε σχολείο. Άλλωστε το σχολείο, θέλει ένα ανάλογο μέγεθος. Βέβαια, περιμένουμε την έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα σχολείο από την ανατολική πλευρά της πόλης και θαρρώ ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα των αιθουσών και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μέσα στις αίθουσες. Να φανταστείτε ότι όταν εμείς πηγαίναμε στο Γυμνάσιο κάναμε σε υπόγεια, σε ρετιρέ…Το πρόβλημα των υποδομών ήταν τότε πιο έντονο, τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει πάντα να προσπαθούμε για το καλύτερο

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αυτά θέλαμε να σας ρωτήσουμε κ. Δήμαρχε Δεν ξέρουμε αν θέλετε να προσθέσετε κάτι… ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Να σας ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία στις εξετάσεις, να προσπαθείτε συνέχεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια αποτυχία θα σας κάνει να βάψετε μαύρα. Είστε νέοι, η ζωή τώρα αρχίζει για σας, στη ζωή σας θα έχετε πολλές αποτυχίες, δυσκολίες, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά θα απογοητεύεστε. Από τις αποτυχίες μαθαίνουμε, αρκεί οι αποτυχίες να μας διδάσκουν, για να μην τις ξανακάνουμε. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες στη ζωή σας, αρκεί να είστε συγκεντρωμένοι και να έχετε ένα σκοπό στη ζωή σας. Και να ευχηθώ και καλή επιτυχία και στην εφημερίδα σας!

ΜΑΘΗΤΕΣ: Ευχαριστούμε πολύ! ΚΟΤΣΑΚΗΣ: Κι εγώ να σας ευχαριστήσω. Ήταν ευκαιρία να ξεφύγω κι εγώ λίγο από τον Δήμο και να’ ρθω δίπλα σε νέα παιδιά που έχουνε όρεξη για δουλειά και εμείς αναβαπτιζόμαστε όταν φεύγουμε από την καθημερινότητα και ερχόμαστε σε επαφή με νέα παιδιά που έχουν όρεξη να κάνουν νέα πράγματα.

Ν. Παχούμης, Β. Νικηφορίδης, Χρ. Μπαμπατσίδου, Χρ. Κυριάκου, Κ. Κουσίδου, Ι. Καλφοπούλου, Ν. Μολλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: