Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Rainbow




Move closer to me
I can make you anyone
I think you're ready to see
The gates of Babylon
Gates Of Babylon, Long Live Rock ‘N’ Roll


Οι Rainbow είναι ένα από τα μεγαλύτερα hard rock συγκροτήματα που έχουν υπάρξει. Είναι από τα πρώτα συγκροτήματα που έπαιξαν hard rock μουσική και έχουν επηρεάσει το στυλ πάρα πολλών σύγχρονων συγκροτημάτων της metal σκηνής.

Δημιουργήθηκαν το 1975 όταν ο κιθαρίστας των Deep Purple, Ritchie Blackmore, αποχώρησε από το συγκρότημα λόγω διαφωνιών, και θέλησε να φτιάξει το δικό του συγκρότημα, τους Rainbow. Μαζί με τα μέλη των Elf, τραγουδιστής των οποίων ήταν ο Ronnie James Dio, o Ritchie Blackmore ηχογράφησε το πρώτο album των Rainbow τον Αύγουστο του 1975, με όνομα Ritchie Blackmore's Rainbow. Στο album αυτό περιλαμβάνονται ιστορικά τραγούδια όπως το Catch The Rainbow, το The Temple Of The King, και το Man On The Silver Mountain. Το album αυτό βρέθηκε 11ο στα charts της Μεγάλης Βρετανίας και 30ο στα charts των Η.Π.Α. Μετά την έκδοση αυτού του album η σύνθεση των Rainbow άλλαξε.

Τα περισσότερα μέλη των Elf αποχώρησαν και το συγκρότημα πλέον αποτελούσαν ο Ritchie Blackmore (κιθάρα), ο Ronnie James Dio (φωνητικά), ο Cozy Powell (drums), ο Jimmy Bain (μπάσο) και o Tony Carey (πλήκτρα). Με αυτήν την σύνθεση οι Rainbow ηχογράφησαν το δεύτερο album τους τον Μάιο του 1976 με όνομα Rising. (7ο στα charts της Μεγάλης Βρετανίας και 40ο στα charts των Η.Π.Α.). Στο album αυτό η μουσική των Rainbow προσεγγίζει ακόμα περισσότερο το hard rock και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ δυνατό album που περιλαμβάνει το κορυφαίο δημιούργημα των Rainbow, το κλασικό επικό αριστούργημα Stargazer. Στο τραγούδι αυτό είναι εμφανές το ταλέντο και το βάθος της μουσικής του κιθαρίστα Ritchie Blackmore, ο οποίος έχει γράψει την μουσική και τους στίχους μαζί με τον Ronnie James Dio. Με την ίδια σύνθεση οι Rainbow ηχογράφησαν τον Ιούλιο του 1977 το πρώτο live album με όνομα On Stage το οποίο αποδεικνύει την δημιουργικότητα και την δύναμη των Rainbow επί σκηνής. Σύντομα το συγκρότημα με λίγο διαφορετική σύνθεση άρχισε να δουλεύει πάνω στο καινούργιο album και τον Απρίλιο του 1978 το Long Live Rock 'N' Roll ήταν γεγονός. (7ο στα charts της Μεγάλης Βρετανίας και 89ο στα charts των Η.Π.Α.). Το τρίτο studio album των Rainbow κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με το Rising, αλλά από πολλούς θεωρείται το αποκορύφωμα της μουσικής πορείας των Rainbow (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντα), αποτελώντας, μαζί με το Rising, δυο από τα πιο αξιοσημείωτα album της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Στο Long Live Rock 'N' Roll περιλαμβάνονται τραγούδια όπως το γρήγορο και εξαιρετικά δυνατό Kill The King, το ομώνυμο με το album τραγούδι σε ένα rock 'n' roll ρυθμό, το επικό και μαγευτικό Gates Of Babylon και η εξαιρετική μπαλάντα Rainbow Eyes, η οποία έχει μερικά στοιχεία blues. Μετά από αυτό το album από το συγκρότημα αποχώρησε ο τραγουδιστής Ronnie James Dio και με καινούργια πια σύνθεση το συγκρότημα συνέχισε να ηχογραφεί νέα album με πιο εμπορικό στυλ και μόνη εξέχουσα μορφή τον κιθαρίστα Ritchie Blackmore.

Τον Αύγουστο του 1979 κυκλοφορεί το Down To Earth, τον Φεβρουάριο του 1981 το Difficult To Cure, τον Απρίλιο του 1982 το Straight Between The Eyes και τέλος τον Αύγουστο του 1983 το Bent Out Of Shape. Τον Απρίλιο του 1984 οι Rainbow διαλύθηκαν και από τότε έχουν εκδώσει μόνο συλλογές με τα καλύτερα τραγούδια τους. Στα 9 χρόνια ύπαρξης των Rainbow (Μάιος 1975 - Απρίλιος 1984) το μόνο μέλος που παρέμεινε ήταν ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore.

Το συγκρότημα άλλαξε συνολικά 3 τραγουδιστές, 4 drummers, 5 παίχτες πλήκτρων (αρμόνιο) και 5 μπασίστες. Από όλους αυτούς τους μουσικούς πραγματικά αξιοσημείωτοι και φοβερά ταλαντούχοι (σύμφωνα κυρίως με την γνώμη του γράφοντα) είναι ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore, ο τραγουδιστής Ronnie James Dio και ο drummer Cozy Powell. Σήμερα ο Ritchie Blackmore είναι παντρεμένος με την Candice Night και μαζί έχουν το συγκρότημα Blackmore's Night. O Ritchie Blackmore πλέον παίζει μόνο κλασική κιθάρα και συνεπώς η μουσική των Blackmore's Night είναι πολύ πιο ήρεμη από αυτήν των Rainbow, αλλά επίσης πολύ καλή.

Οι Blackmore's Night έχουν ηχογραφήσει 3 album με καλύτερο το πρώτο, εν έτη 1998, με τίτλο Shadow Of The Moon, δεύτερο το Under A Violet Moon και τρίτο το Fires At Midnight.

O Ronnie James Dio από τον Οκτώβριο του 1982 έφτιαξε το δικό του συγκρότημα με όνομα DIO. Οι DIO υπάρχουν μέχρι σήμερα, έχουν πλούσια δισκογραφία και συνεχίζουν να ηχογραφούν καινούργια album, live album και συλλογές. Ασφαλώς όλα αυτά τα οφείλουν στην μουσική ιδιοφυΐα και την κρυστάλλινη φωνή του Ronnie James Dio, ταλέντα τα οποία πολλοί θα ζήλευαν.

Τέλος ο Cozy Powell συμμετείχε σε πολλά κορυφαία συγκροτήματα πλην των Rainbow, όπως οι Black Sabbath, οι Whitesnake και οι M.S.G., ακολούθησε όμως και solo καριέρα. Δυστυχώς, απεβίωσε στις 5/4/1998 ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Τα υπόλοιπα μέλη που συμμετείχαν στους Rainbow κατά καιρούς συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να έχουν ενεργή συμμετοχή στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: