Πανελλήνιος θρήνος για την Πελοπόννησο τον Αύγουστο. Στις 28 Αυγούστου 2007 πύρινες γλώσσες της φωτιάς κατάφεραν να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Η Ηλεία δεν θα είναι πια όπως την ξέραμε. Ο Κρόνιος Λόφος της Ολυμπίας έγινε παρανάλωμα του πυρός. Μόνο τα κτίσματα διασώθηκαν και αυτά τραυματισμένα. Η φωτιά έφτασε μέχρι την Ιερά Άλτη, κατέφαγε ό,τι χόρτο υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο....
Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν και κατοικημένες περιοχές. Υπήρξαν και 62 νεκροί. Πολλοί τραυματίες.. Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.. Χάθηκαν περιουσίες,σπίτια,ζώα.. Αλλόφρονες έτρεχαν οι άνθρωποι να σώσουν ό,τι μπορούσαν… Αλλά τι πρώτα; Τι να σώσουν; Τα παιδιά τους,τα σπίτια τους ή τα ζώα τους; Ηρωικά πάλεψαν απέναντι στη φωτιά,δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους…
Συνολικά οι ζημιές τεράστιες.. Σύμφωνα λοιπόν με την περιβαλλοντική οργάνωση, οι συνολικές καμένες εκτάσεις της Πελοποννήσου φτάνουν τα 1.772.654 στρέμματα, εκ των οποίων 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα, κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι περιοχές με ιδιαίτερα οικολογική αξία που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι οι εξής:
1. Δάσος και λίμνη Καΐάφα: Κάηκαν 7.577 στρέμματα (22,5% της προστατευόμενης περιοχής)
2. Ολυμπία: Κάηκαν 670 στρέμματα (21,3% της προστατευόμενης περιοχής)
3. Οροπέδιο Φολόης: Κάηκαν 29.943 στρέμματα (30,7% της προστατευόμενης περιοχής)
4. Όρος Ταΰγετος: Κάηκαν 86.542 στρέμματα (16,3% της προστατευόμενης περιοχής)
5. Όρος Πάρνωνας: Κάηκαν 45.066 στρέμματα (8,1% της προστατευόμενης περιοχής)
6. Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα: Κάηκαν 30.476 στρέμματα (50,4% της προστατευόμενης περιοχής)
7. Φαράγγι Βουραϊκού: Κάηκαν 6.362 στρέμματα (29,2% της προστατευόμενης περιοχής)
Όσον αφορά την πανίδα, σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν οι βιότοποι του τσακαλιού (Canis aureus), 4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, οι χερσαίες χελώνες, οι σκαντζόχοιροι αλλά και πολλά άλλα ζώα, η καταγραφή των οποίων είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια. Η δυνατότητα ανάκαμψης των οικοσυστημάτων και των ειδών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αποτελεσματική προστασία των εκτάσεων αυτών από οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης.
Ας ελπίσουμε να μην ξαναγίνουν τέτοιες καταστροφές ποτέ ξανά. Είναι οδυνηρό η φύση και οι ζωές πολλών ανθρώπων και ζώων να χάνονται τόσο άδικα. Πρέπει να σεβαστούμε ό,τι η φύση δημιούργησε και να το προστατεύουμε.
Μαζική ήταν η ανταπόκριση των Ροδοπαίων πολιτών, εκπροσώπων συλλόγων, σωματείων και φορέων από την τοπική αυτοδιοίκηση, στο κάλεσμα του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, για να συζητηθεί πώς μπορεί να συμβάλλει ο νομός στην εθνική τραγωδία που έπληξε περιοχές της νότιας Ελλάδας.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε ομόφωνα όλοι οι κάτοικοι του νομού που έχουν ευαισθησία να συνεισφέρουν με τις μικρές ή μεγάλες δυνατότητές τους σε έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να γίνει άμεσα, σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 2 μηνών, ένα εκπαιδευτικό κτίριο, σχολείο ή παιδικός σταθμός, που θα υποδειχθεί από την αυτοδιοίκηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ο έλεγχος και η διαχείριση των ποσών που θα κατατέθηκαν έγινε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωπος της μητρόπολης, ο νομάρχης Ροδόπης, ο δήμαρχος Κομοτηνής και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων. Η απόφαση για τον κοινό λογαριασμό πάρθηκε παρουσία των προέδρων των επιμελητηρίων, εκπρόσωπων της μητρόπολης, εθελοντικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, συνδικαλιστικών σωματείων, εκπρόσωπων δήμων και κοινοτήτων αλλά και απλών πολιτών, που έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς αλλά και τις δικές τους προτάσεις για το πώς μπορούν να βοηθήσουν.
Ας ελπίσουμε να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Είναι άδικο οι άνθρωποι να βιώνουν την μανία της φύσης. Αν το περιβάλλον προστατευθεί σε προστατεύει αλλιώς σε εκδικείται.
Καρυώτου Νατάσα Γ΄1
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008
ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου